Sensomotorische Integratie

Therapie schommels Platform- of plankschommel Therapeutische mogelijkheden:


De platform- of plankschommel is niet zo geschikt om kinderen zonder toezicht mee te laten spelen maar heeft heel veel therapeutische mogelijkheden. De schommelbeweging geeft allereerst vestibulaire stimulatie. Het kind kan er op verschillende manieren op zitten, staan en liggen. Daarnaast kun het er ook over kruipen, lopen of op zijn buik vanaf glijden. Door al deze verschillende houdingen en bewegingsmogelijkheden kunt u met de vestibulaire stimulatie variëren. Daarbij is de hoofdhouding, de richting en de snelheid van de schommelbeweging en de hoeveelheid steun belangrijk.
  • Wanneer kinderen het hoofd rechtop houden geeft dat minder sterke vestibulaire stimulatie dan wanneer ze het hoofd voorover, opzij, achterover of ondersteboven houden. 
  • Voor- en achteruit schommelen geeft minder sterke vestibulaire stimulatie dan achtereenvolgens zijwaarts of met draaibewegingen schommelen. Ook maakt het verschil of er ritmisch wordt geschommeld of dat er voortdurend van snelheid en van richting wordt gewisseld.
  • Hoe meer het lichaam wordt gesteund, hoe minder sterk de vestibulaire stimulatie is. 
Het beste kunt u met een activiteit met weinig vestibulaire stimulatie beginnen. U ziet dan vanzelf hoe uw kind erop reageert en u kunt het dan aan zijn behoefte aanpassen.Zijwaarts schommelen op een platformschommel.

Zijwaarts schommelen op een langwerpige platformschommel


Een ander belangrijk therapeutisch aspect is, dat de schommel uitlokt tot steun nemen. Zonder goed te steunen op de plank gaat de schommel wiebelen. Het schommelen is dan niet leuk en kinderen zullen gauw angstig worden. Dit steun nemen zorgt ervoor dat kinderen hun stabiliteit kunnen handhaven op een wiebelende ondergrond. Ook geeft het veel proprioceptieve informatie, dat is informatie van spieren en gewrichten over de houding en bewegingen van het lichaam. Zonder deze informatie voelt een kind zijn lichaam niet goed.Zitten in een band voor meer stabiliteit tijdens het schommelen.

Zittend in een band schommelen op een vierkante platformschommel.  Extra steun wordt gegeven door de band en de verzwaarde knuffels in de band


Door extra steun te geven, bijvoorbeeld door een kind in een band te laten zitten en of verzwaarde knuffels of een verzwaarde deken te gebruiken, is het schommelen minder eng voor angstige of kleine kinderen.

Verschillende manieren om de vierkante platform- of plankschommel te gebruiken:

De vierkante platform- of  plankschommel wordt opgehangen aan vier touwen die u aan één of aan twee ophangpunten kunt bevestigen.
Bij het ophangen aan twee ophangpunten kunt u alleen van voor naar achter en in zijwaartse richting schommelen. De schommel heeft meer stabiliteit dan opgehangen aan één ophangpunt.
Bij het ophangen van de schommel aan één ophangpunt draait de schommel gemakkelijk alle richtingen op, vooral als er bij het ophangen ook nog gebruikt is gemaakt van een draaikoppeling. Dat maakt de schommel wat moeilijker te controleren maar is ook wat uitdagender en lokt daardoor meer uit tot allerlei spel.


De vier touwen van de platformschommel opgehangen aan een ophangpunt.


De vier touwen van de platformschommel opgehangen aan één  ophangpunt


De vierkante platformschommel kan heel goed als een beetje wiebelige  'tafel' of 'stoel' worden gebruikt. Kinderen kunnen op de platformschommel liggen, zitten en staan. De schommel kan ook heel goed worden gebruikt om kinderen liggend op hun buik zich met hun handen op de grond af zetten of op de grond te spelen. 


Samen liggen op de platformschommel.

Samen afzetten met je handen op de grondDoordat kinderen op de schommel van alles kunnen vervoeren, lokt het uit tot allerlei fantasiespel, zoals een boot waarvan de lading overboord waait of een vliegtuig dat 'passagiers' vervoert.
 

Verschillende manieren om de langwerpige platform- of plankschommel te gebruiken:

De langwerpige platform- of  plankschommel wordt opgehangen aan vier touwen die u het beste aan twee ophangpunten kunt bevestigen.
U kunt dan alleen in voor- of achterwaartse richting en in zijwaartse richting schommelen. U kunt de langwerpige platformschommel eventueel nog minder wiebelig maken door de schommel aan vier ophangpunten op te hangen. Net als op de vierkante platformschommel kan het kind er van alles op voeren en liggend op zijn buik kan het gemakkelijk op de grond spelen.  

Samen schommelen op de platformschommel 

Op een platformschommel kunnen ze van alles vervoeren

  


liggend spelen op een platformschommel

Spelen liggend op je buik


Op de langwerpige platformschommel kan het kind liggen, zitten, kruipen en lopen. Ook kan deze schommel als 'tafel' of 'stoel' worden gebruikt. Door de touwen van de langwerpige platformschommel maar aan één kant te bevestigen kan het kind de schommel zelfs als glijbaan of helling gebruiken. Het kind kan er dan over glijden, kruipen of lopen.
Door de touwen aan een kant niet op te hangen, kun je deschommel ook als glijbaan of helling gebruiken.

Door de touwen aan één kant niet op te hangen, kunt u de langwerpige platformschommel ook als helling gebruikenKopen of zelf maken van een platform- of plankschommel:

De platform- of plankschommel is verkrijgbaar bij firma's van therapiematerialen.

Van Ee Buitenspeelgoed levert 'platformschommels' van het merk Die Schaukel. Die zijn heel geschikt als therapieschommel - ook voor het gebruik door volwassenen of meerdere kinderen. Twee modellen zijn speciaal geschikt en gekeurd voor gebruik in therapieruimten en dergelijke. 


Therapieschommel
                            Therapieschommel van Die Schaukel


Zelf maken

Ik heb zelf een langwerpige en een vierkante plankschommel gemaakt van 1.8 cm dik multiplex. De vierkante schommel is 80 x 80 cm en de langwerpige 115 x 60 cm. Om een schommel van 115 cm goed te laten schommelen zijn twee ophangpunten nodig met een onderlinge afstand van 105 cm. De ophangpunten moeten zich recht boven de bevestingspunten van de plank bevinden. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden en eventueel de lengte van de plankschommel aan te passen. Ik heb de planken op maat laten zagen, de hoeken enigszins afgerond, de onderkant van een laklaag voorzien en de bovenkant bekleed. Door tussen de plank en de bekleding een dun laagje schuimplastic of ander zacht materiaal te leggen, is het prettiger is om op de plank te ziten of te liggen. De bekleding is aan de onderkant van de plank vastgezet met een nietmachine, geschikt om meubels te stofferen.Bevstiging voor touwen aan plankschommel

Bevestigingspunt voor de  touwen


ringschroefoog

RingschroefoogIn de hoeken van de plank zijn 5½ cm uit de kant gaten geboord. Voor het bevestigen van de touwen is een ringschroefoog gebruikt. Aan de onderkant en de bovenkant van de plank zijn sluitringen gebruikt zodat de bekleding en de plank niet beschadigen. Het ringschroefoog is met twee moeren vastgezet. Mocht er nog een stukje van de schroef onderuit steken dan kunt u dat eventueel nog afzagen of vijlen.oogsplits met verstelbare bevestiging

Oogsplits met 'stelacht'


De onderkant van de ophangtouwen is met een oogsplits vastgemaakt aan een zogenaamde 'stelacht'. Op de website van knoopenzo kunt u zien hoe de oogsplits wordt gemaakt. Ik heb bij deze oogsplitsen geen extra stalen kous gebruikt. Het bovenuiteinde van het ophangtouw gaat dan door het oog van het ringschroefoog, daarna door het verstelbare gedeelte van de 'stelacht'. Vervolgens wordt aan dit uiteinde weer een oogsplits gemaakt. Deze oogsplits kan dan met een karabijnhaak aan het ophangpunt van het plafond worden vastgemaakt. Het bevestigen van het ophangpunt in het plafond zal door een bouwkundig specialist moeten gebeuren.

De gebruikte materialen zijn verkrijgbaar in doe-het-zelfwinkels, de betere ijzerwarenhandel en speciaal zaken op het gebied van berg- en zeilsport.

Zie ook ophangen van schommels.