Sensomotorische Integratie

Speelgoed en ander materiaal


Gewichten en ander verzwaringmateriaal

Voor kinderen zijn pols- en enkelgewichten van 500 gram zwaar genoeg. Ze zijn verkrijgbaar in sportzaken en andere zaken die fitnessartikelen verkopen. Ook kunt u op internet zoeken onder de naam: polsgewichten. Voor spel-ideeën kunt u kijken bij Het gebruik van gewichten 


Verzwaringshesjes of gewichtenhesjes kunnen met verschillende materialen worden gevuld. U kunt de hesjes zelf maken of kopen bij firma's gespecialiseerd in sensomotorische integratie materialen. Er zijn hesjes gevuld met zandzakken en met ballen. De hesjes gevuld met ballen zijn verkrijgbaar bij de firma Sarkov te vinden bij leveranciers. U kunt ook op internet zoeken of hierover contact zoeken met een therapeut.  


reiskussentje
    Reiskussentjes als verzwaring

  • Een tip van Mieke Bindels, fysiotherapeute. Als alternatief voor verzwaringshesjes kunnen reiskussentjes worden gebruikt door ze te vullen met zand. Ik heb ze gevuld. Eén met één kilogram en één met twee kilogram zand, zwaarder is niet nodig. Het vullen op zich is een lastig karweitje. Ik heb een trechtertje gebruikt en het uiteinde met een rietje verlengd om het ventiel open te houden, en zo het reiskussentjes gevuld. Een geduld werkje, maar het gaat prima. Daarna het afsluitdopje met goede lijm in het ventiel vastgeplakt, zodat kinderen het zand niet rond gaan strooien. Een andere mogelijkheid is om een hoekje van het kussentje af te knippen, het kussentje te vullen en het hoekje dubbel te vouwen en met lijm vast te plakken.

Verzwaarde riem. 
Voor veel kinderen is het prettig om wat extra gewicht en stabiliteit  rondom hun heupen te hebben. Dat kan door middel van een verzwaarde riem. Het kan kinderen helpen om steviger op de grond te zitten of te staan. Het geeft ook wat extra lichaamsbesef. Het is niet voor niets dat veel kinderen het prettig vinden om zware voorwerpen aan hun riem te hangen of hun broekzakken vol te proppen met steentjes, oude sleutels en dat soort dingen. Bovendien zorgt de druk ervoor dat je minder gauw overspoeld wordt door andere zintuigprikkels. Uw kunt de verzwaarde riem zelf maken door zakjes waar je iets in kan doen of musketonhaken waarje iets  aan kan hangen aan een bestaande riem vast te maken.

verzwaarde riem

    Riem met zakjes en musketon haken

Er zijn ook verzwaarde riemen of heupgordels bij leveranciers van verzwaringsproducten in de handel. Zoeken op het internet.  
 

Verzwaringsdekens of gewichtendekens zult u ook zelf moeten maken of kopen bij een firma gespecialieerd in sensomotorische integratie materialen. De dekens zijn gevuld met verschillende materialen zoals spliterwten, zandzakken, kastanjes en kleine balletjes. De verzwaringsdekens zijn heel geschikt als spelmateriaal of rustmoment gedurende de dag. Zorg er altijd voor dat er op de kinderen wordt gelet bij het gebruik van verzwaringsdekens. Overleg altijd met een therapeut gespecialiseerd in sensomotorische integratie bij het gebruik van deze dekens.   

Zware knuffels en ander verzwaard speelgoed. Voor veel  kinderen met sensomotorische-integratie problemen is het prettig als een knuffel wat zwaarder is, er is dan meer aan te voelen. Heel geschikt voor kinderen met ADHD, autisme of een verstandelijke handicap.  U kunt knuffels ook zelf  verzwaren door een naadje voorzichtig los te tornen en ze extra te vullen met materialen, zoals kastanjes, bonen, rijst of macroni. U kunt ook oude sokken, kousen en ander afgedankt textiel in kleine stukjes knippen en dat als extra vulling gebruiken. Bij kleiner  materiaal zoals rijst, is het handig de rijst eerst in een plastic zak of meerdere plastic zakjes te doen, voordat u de rijst in de knuffel stopt.
Er zijn ook verzwaarde knuffels in de handel zoals de verzwaarde knuffels van Manimo van 1 en 2 kg. Deze knuffels zijn mooi gemaakt met zachte materialen die prettig aanvoelen. Doordat de knuffel niet te stijf is opgevuld voegt hij zich gemakkelijk naar je lichaam. De dolfijn kun je door de ronde vorm gemakkelijk over je bovenbenen hangen zonder dat hij er afglijdt. Het gewicht van de knuffel geeft een heel prettig gevoel dat niet overheerst maar er wel zorgt dat je minder door omgevingsprikkels wordt afgeleid. Heel geschikt om bijvoorbeeld te gebruiken als je thuis aan tafel zit om te eten of op school bij het schrijven of andere bezigheden. Door de vorm kun je hem ook goed om je nek hangen maar door zijn gewicht vond ik hem daarvoor wat aan de zware kant - zeker als je zittend aan een tafel iets aan het doen beter. Deze knuffels zijn verkrijgbaar bij Educadora ook te vinden bij leveranciers. Zie ook zanddieren
Voor spel-ideeën kijken bij Verstoppen onder knuffels
  • Een tip van Patricia Stockmann, ergotherapeute. Kinderen met sensomotorische integratie problemen vinden het vaak prettig om met wat zwaarder materiaal te spelen. U kunt dat eenvoudig zelf maken door lege plastic flessen van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, met zand te vullen. Het is handig om de dop er dan wel op vast te lijmen, zodat u niet het risico loopt dat al het zand zich door uw huis verspreid. U kunt natuurlijk ook doorzichtige plastic flessen met zand of met andere materialen vullen, zoals water, rijst, bonen of gekleurde steentjes. Het water kunt u met een kleurstof of een beetje waterverf nog een leuk kleurtje geven. Het materiaal is dan niet alleen zwaar, maar ook nog leuk om naar te kijken. 
Onderzoek. Er zijn in het Amerikaanse tijdschrift voor ergotherapie drie artikelen verschenen over het gebruik van een verzwaringsvest.  De uitkomsten van deze onderzoeken zijn niet éénluidend. Het resultaat van het gebruik van verzwaringsmiddelen zal dus steeds individueel beoordeeld moeten worden. Daarnaaast is er in dit tijdschrift een artikel verschenen over het uitoefenen van druk, enigszins vergelijkbaar met het gebruik van een verzwaringsdeken of een opblaasbaar diepe druk vest.


In Denemarken is onderzoek gedaan naar het effect van een deken gevuld met balletjes op slaapproblemen bij kinderen met ADHD.


Verder naar het volgende speelgoed of materiaal


Els Rengenhart © 2009-2023 Privacybeleid