Sensomotorische Integratie

Schommels en hangmatten 


Ophangen van hangmatten en schommels 


Voor het ophangen van schommels en hangmatten zijn allerlei systemen in de handel, die verkrijgbaar zijn bij firma's van therapiemiddelen. Ook bij   winkels gespecialiseerd in buitensport of in de klim- en watersport, zijn hiervoor allerlei materialen verkrijgbaar. Het bevestigen van het ophangpunt in het plafond zal zeker door een bouwkundig specialist moeten gebeuren.

In de handel verkrijgbare ophangsystemen:

Voor het ophangen van schommels heeft de firma Van Ee Buitenspeelgoed een groot assortiment schommelhaken.
Voor het ophangen van de therapieschommels zijn hun Marathonhaken echt een aanrader. Deze blijven in beweging doordat de haak weinig frictie heeft. Dat is dankzij de kogellagers waardoor de haak bij het schommelen ook nog geluidloos is. Voor veel kinderen met prikkelverwerkingsproblemen geen onbelangrijk detail. 

 schommelhaak

                                Marathon ophanghaakHet Southpaw ophangsysteem
Het Southpaw ophangsysteem is een mooi en gemakkelijk verstelbaar ophangsysteem met vele mogelijkheden. Dit is verkrijgbaar bij leveranciers van therapie materialen.

Hiermee kunnen schommels verstelbaar worden opgehangen. Er is ook nog gebruikt gemaakt van een draaikoppeling.

Het Southpaw ophangsysteem, waarbij ook nog gebruikt is gemaakt van een draaikoppeling   

Zelf een schommel ophangen

Voor degenen die toch zelf aan de gang willen, biedt de website knoopenzo van Theo Slijkerman informatie.

Meestal zijn er verschillende ophangpunten in het plafond nodig, waar u touwen aanhangt om er vervolgens schommels en hangmatten aan op te hangen. De touwen aan het plafond hangen met een oog aan een haak in het plafond. Daar zit een stalen kous in om doorslijten te voorkomen. Het oog is met een duizendpootbindsel gemaakt.

Het tweede probleem is dan de bevestiging van de schommels en hangmatten aan de ophangtouwen, vooral omdat dit bevestigingspunt gemakkelijk in hoogte verstelbaar moet zijn. Dat kan het beste met de schuif-klemknoop of de prusikknoop. Theo Slijkerman heeft naar aanleiding van dit probleem een nieuwe pagina aan zijn website toegevoegd .

Verstelbare ophangpunten voor het ophangen van schommels.
Verstelbare ophangpunten met duizendpootbindsel en schuif-klemknoop Soms is het handig om aan de uiteinden van de touwen van de hangmat of de schommel een oogsplits te maken. 

oogsplits als ophangpunt

De paardschommel is opgehangen met aan de uiteinden van de touwen een oogsplits   

Met dank aan Theo Slijkerman voor zijn advies over de knopen en aan Esther Fleurbaay voor het mogen fotograferen in haar praktijkruimte.

Terug naar vorige pagina
Verder naar het volgende speelgoed of materiaal