Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Zitten op een bal of een balkussen

zitten op een bal

Uw kind of uzelf zit op een skippybal of een therapiebal, waarbij er goed met de voeten op de grond moet worden gesteund. Let er vooral op dat de bal niet te groot is, zodat niet alleen de tenen maar de hele voet bij de grond kan. Ook is het belangrijk dat de knieën niet tegen elkaar worden geklemd, maar uit elkaar worden gehouden, ongeveer de breedte van de schouders. De voeten staan recht onder de knieën. Bij een skippybal plaats u het handvat op de grond, zodat uw kind moet blijven zitten zonder zich daar met zijn handen aan vast te houden. 

U kunt kijken of uw kind stevig zit door tegen de bal aan te duwen, niet tegen uw kind. Als uw kind stevig zit voelt u weerstand en beweegt de bal niet. Duw vooral in het begin niet te hard. Lukt het uw kind goed om op de bal te blijven zitten dan kunt u iets harder duwen, zodat uw kind uitgedaagd wordt om nog wat steviger op de bal te gaan zitten. 

Het zitten op de bal kan voor allerlei activiteiten worden gebruikt: zoals uw kind aanraken met knuffels, naar de televisie kijken, bewegen op muziek, drinken met een rietje en bellenblazen.

zitten op balkussen

In plaats van een bal kan een kind bij activiteiten aan een tafel, zoals op school of bij het eten, ook gebruik maken van een ‘balkussen’. Bij gebruik van dit soort luchtgevulde platte kussens is het belangrijk dat uw kind goed met zijn voeten op de grond of op een voetenplank blijft steunen. Door op een bal of een balkussen te zitten wordt hij min of meer gedwongen om met zijn billen druk op het kussen of de bal te geven, om al te veel wiebelen tegen te gaan, waardoor hij steviger zit. Tevens geeft het een kind de mogelijkheid om zittend toch nog wat te bewegen. Zowel door het steviger zitten als door het wat meer bewegen, kunnen sommige kinderen beter opletten.

Mocht u op zoek zijn naar een bal of een balkussen dan kunt u hiervoor kijken op de pagina leveranciers

Informatie over ballen en balkussens

Verder naar volgende activiteit of spelletje

Els Rengenhart © 2009-20017 Privacybeleid