Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Iets om te voelen

        Met je handen

        Met je mond

        Met je voeten


 

Met je handen

kind zit op de grond

Veel kinderen, maar ook volwassenen, vinden het prettig om iets in hun handen te hebben wat prettig aanvoelt om mee te ‘friemelen’ . Het moet vooral niet te groot zijn, zodat het gemakkelijk in de handen past. 

Materiaal dat een beetje kneedbaar is, nodigt uit om ermee in de handen te spelen. Hiervoor zijn zogenaamde ‘stresballen’ in de handel, maar ook veel verschillende andere materialen zijn hiervoor geschikt, zoals een stukje kneedgum, een stukje touw of elastiek. 

U zou het kunnen zien als een soort kauwgum of massage voor uw handen. Het werkt het beste als bij de ‘massage’ beide handen worden gebruikt. Het helpt ook om minder snel door de omgeving te worden afgeleid. 

Een kind dat met iets in zijn handen zit te friemelen, kan vaak beter opletten dan een kind dat niets in zijn handen heeft. Het is natuurlijk niet geschikt wanneer een kind iets met zijn handen moet doen, maar wel als het bijvoorbeeld naar iets moet luisteren, kijken of wanneer het iets vertelt. 

Op school kan het voor sommige kinderen goed werken om tijdens het kringgesprek, de leesles en onderwerpen waarbij ze moeten luisteren en kijken, hen iets in hun handen te geven om mee te friemelen. Het is goed om wat verschillende ‘friemel’ materialen te verzamelen, zodat een kind zelf het materiaal kan kiezen dat hij prettig vindt om mee te ‘spelen’.

Speciaal voor dit doel ontwikkelt zijn de Tangles. De Tangle is een draaiend speelgoedje om stress en de alertheid te reguleren. Er zijn tangles in verschillende uitvoeringen en materialen. Ze zijn onder andere verkrijgbaar bij de webshop Toys42hands te vinden bij Leveranciers.
 
 

Met je mond

kouwgom is goed voor kinderen!

Een variatie hierop is het gebruik van kauwgom. Ook dit kan sommige kinderen helpen om beter op te letten of door te werken. Het tastgevoel in de mond en het bewegingsgevoel van de kauwspieren zorgen ervoor dat uw kind minder gauw zijn aandacht verliest bij wat hij aan het doen is.

Er zijn voor dit doel ook allerlei speciale kauwmaterialen en kauwsieraden te koop. U kunt ze vinden bij de verschillende leveranciers van SI materialen. 

Meer informatie: Voorwerpen in mond stoppen

Met je voeten

voeten vast op de stoel

Veel kinderen zijn voortdurend met hun voeten in beweging wanneer ze op een stoel zitten. Ze doen het waarschijnlijk onbewust om beter op te kunnen letten. Ook hier helpt het tast- en bewegingsgevoel van hun voeten om minder gauw hun aandacht te verliezen. 

Door een oude fietsbinnenband of een stuk elastiek tussen de beide voorpoten van een stoel te spannen, geeft u uw kind de mogelijkheid om met zijn voeten met dat elastiek te spelen. U kunt zijn voeten het beste tussen het elastiek plaatsen. Bij al zijn bewegingen voelt hij dan het elastiek en de weerstand ervan. Dit veroorzaakt extra tast- en bewegingsgevoel en kan helpen om zijn aandacht te richten op de activiteit waar hij mee bezig is. Dit hulpmiddel kan bijvoorbeeld gebruikt worden op school tijdens het schrijven of thuis tijdens het eten.

De binnenband of het elastiek kun je ook aan de poten van een bureau of een werktafel van het kind worden bevestigd. 

In plaats van binnenbanden kan ook theraband worden gebruikt. Dat is verkrijgbaar in verschillende weerstanden.  

Terug naar vorige pagina

Verder naar volgende activiteit of spelletje

Els Rengenhart © 2018 Privacybeleid