Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Over verschillende materialen rollen, kruipen en op knieën lopen

op de knieen

Rollen, kruipen en op je knieën lopen, zijn manieren om je verplaatsen, waarbij je steeds met een ander gedeelte van je lichaam op de grond moet steunen. Door de stevigheid van de vloer te voelen kun je de vloer gebruiken om je af te zetten en je over de vloer te verplaatsen. Op iedere soort vloer moet je dat een beetje anders doen; het is gemakkelijker om op vaste vloerbedekking te kruipen dan op parket of laminaat. Om goed te kunnen steunen moet de vloer wel stevig zijn maar niet te glad. 

Door je op verschillende soorten vloerbedekking op verschillende manieren te verplaatsen moet je steeds goed voelen of de vloer wel stevig en veilig genoeg is om je houvast te geven. 

Als spelletje kan er over verschillende soorten materialen worden gerold, gekropen op verschillende manieren worden gelopen. Hierbij kun je denken aan verschillende soorten vloerbedekking, kampeermatjes, plastic verpakkingsmateriaal met luchtkussentjes en dergelijke. 

Als variatie kan er ook nog van gewichten gebruik worden gemaakt ( zie het gebruik van gewichten ), of aan het kind te vragen om het met zijn ogen dicht te doen. In beide gevallen zal hij nog beter de grond gaan voelen. Op de grond kunnen ook allerlei obstakels in de vorm van kleren, stukken karton, papier, plastic zakken of een extra wiebelende of gladde ondergrond worden gebruikt. 

Een extra wiebelende- of bewegende ondergrond maakt u door bijvoorbeeld een luchtbed neer te leggen om overheen te rollen, kruipen of lopen.

Terug naar vorige pagina

Verder naar volgende activiteit of spelletje

Els Rengenhart © 2009 Privacybeleid