Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Het gebruik van gewichten

gewichten aan de benen van kinderen

Pols- en enkelgewichten kunnen helpen dat uw kind beter zijn bewegingen voelt. Gebruik ze als u vindt dat uw kind zich te snel beweegt, hij zal zich dan langzamer gaan bewegen. Wanneer uw kind zich onhandig of nonchalant beweegt, zal hij zich onder invloed van de gewichten bedachtzamer gaan bewegen. U kunt de gewichten gebruiken bij een activiteit waarvan u vindt dat die niet zo goed verloopt, bijvoorbeeld om de polsen bij het eten en om de enkels bij het fietsen. Mogelijk lukt die activiteit dan beter. Na ongeveer 2 weken laat u de activiteit ook weer uitvoeren zonder de gewichten.

De gewichten kunnen ook worden gebruikt tijdens allerlei sport- en spelactiviteiten ; zoals een bal vangen, hinkelen of hardlopen. U maakt er dan een spelletje van en laat de activiteit afwisselend met en zonder gewichten uitvoeren. Zorg er dan vooral voor dat het een spel blijft.

Enkelgewichten kunnen ook gedurende de normale dagelijkse activiteiten gedragen worden, bijvoorbeeld als uw kind naar school loopt of fietst of samen met u de hond uitlaat. Kies een bepaalde activiteit uit en laat tijdens die activiteit de enkelgewichten dragen. Op die manier zorgen ze voor een dagelijkse portie extra gevoel over houding en beweging. Dit gevoel zorgt ervoor dat uw kind zijn aandacht houdt bij de dingen die het doet, zodat hij minder snel is afgeleid. De gewichten versterken het gevoel van houding en beweging ook nadat de gewichten zijn verwijderd. Laat een kind niet de hele dag de gewichten dragen, maar kies duidelijk voor bepaalde activiteiten.

Kind onder verzwaarde deken

Er zijn allerlei andere verzwaringsmaterialen in de handel verkrijgbaar, maar ze zijn ook zelf te maken, zoals verzwaarde hesjes en verzwaringsdekens. Zij kunnen helpen om uw kind meer rust te geven en zich te ontspannen. Een verzwaringshesje kan uw kind helpen om beter zijn aandacht te richten op wat hij aan het doen is, verzwaringsdekens worden gebruikt om beter te slapen of om overdag tot rust te komen.

De gewichten en de andere verzwaringsmaterialen zijn bedoeld als spel- materialen. Zorg er altijd voor dat er op de kinderen wordt gelet bij het gebruik van verzwaringsdekens. 

Informatie over gewichten en ander verzwaringsmateriaal

Terug naar vorige pagina

Verder naar volgende activiteit of spelletje


Els Rengenhart © 2009 Privacybeleid