Sensomotorische Integratie

Boeken

volgen op linkedin  facebook icoon      

Nederlandse boeken over Sensomotorische Integratie

Deze boeken zijn rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op de afbeelding te klikken. Voor Nederland en België is dat meestal een voordelige optie. De nieuwste boeken staan bovenaan vermeld.

 

Auteur: Inga Mol. Derde herziene druk, paperback, 96 pagina's, U2pi, Den Haag, 2023.
 

E
en herziene druk van het door Inga Mol geschreven boek Wat zeg je? In 2011 heb ik in deze nieuwsbrief een recensie geschreven over de eerste druk van dit boek: "Een mooi uitgegeven boekje over 'de taal' van het aanraken. Hoewel we ons er vaak niet bewust van zijn, lokt de manier waarop we onze kinderen aanraken, bepaalde reacties of 'antwoorden' uit. Door de manier van aanraken te veranderen kun je vaak ook de reactie van je kind veranderen en daardoor de communicatie met je kind verbeteren. Hiervoor staan in dit boekje eenvoudige, maar zeer waardevolle tips. De vele tekeningen maken dat nog extra duidelijk."
 
Wat maakt dit boekje zo bijzonder dat ik er toen en misschien nu nog meer zo enthousiast over ben? Inga Mol heeft het geschreven vanuit het gedachtegoed van de Haptonomie met de nadruk op de tastzin, de wederkerigheid van aanraken en het samen bewegen. Ik denk zelf vooral vanuit de sensomotorische integratie waarbij sensorische prikkels - met de nadruk op de tast, het houdingsgevoel en bewegingsprikkels - worden gebruikt om tot doelgericht handelen te komen. Bij lezing van dit boekje blijkt dat naadloos bij elkaar aan te sluiten. Er wordt mij vaak gevraagd: "Hoe weet je of je de juiste prikkels geeft aan een kind; of het effect heeft?" Ik antwoord dan: "Kijk altijd naar de reactie van het kind op de prikkels die je aanbiedt. Kijk wat een kind met de prikkels doet. Kan hij de prikkels gebruiken in zijn dagelijks functioneren of in het spel dat je met hem doet? Kan hij de 'prikkeltaal' verstaan en erop reageren?" Als dat zo is, dan worden de juiste prikkels aangeboden. En dat is precies wat Inga Mol op een eenvoudige manier beschrijft en door de tekeningen laat zien. De reactie van het kind is altijd leidend om het contact en de handeling voortgang te doen vinden. Het geeft het kind de mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij zijn dagelijkse bezigheden.
 
Het boekje lijkt vooral geschreven voor ouders van verzorgers van jonge kinderen maar biedt handvaten voor iedereen die te maken heeft met kinderen en volwassenen die (nog) niet of niet meer zelfstandig zijn wat betreft hun dagelijkse verzorging en daarvoor door anderen moeten worden aangeraakt.
 
Kopen dus dit boek.

In de nieuwsbrief die op 20 november 2023 verschijnt wordt dit boek nog iets uitgebreider besproken.


Er gaat een wereld voor je open

Boek over het luisteren

Auteur: Paul Madaule. Paperback, 256 pagina's, LezersPoort, 2022.
 

Nederlandse vertaling van het boek: When listening comes alive: A guide to effective learning and communication. Voor de vertaling is de herziene druk uit 2015 gebruikt - de eerste uitgave van dit boek is al in 1994 is verschenen. Het boek is inmiddels in twaalf talen vertaald. Het is geschreven door Paul Madaule die als kind en puber worstelde met leerproblemen. Als adolescent is hij daarvoor behandeld door de Franse KNO-arts Tomatis. Die behandeling was zo succesvol dat hij van het verspreiden van inzichten van Tomatis zijn levenswerk heeft gemaakt.
 
Het boek begint met een inleiding van de auteur over zijn persoonlijke ervaring met de Tomatis methode. Het boek bestaat verder uit drie delen: 1. Luisteren in een nieuw Licht, 2. Een leven lang luisteren en 3. Earobics (het oefenen van het luisteren).

Conclusie: Er gaat een wereld voor je open is een waardevol boek voor iedereen die zich bezig houdt met de verwerking van zintuigprikkels. Je kunt er eigenlijk zo mee aan slag. Het geeft een specifieke kijk op het luisteren - de relatie met de andere zintuigen, het lezen en het spreken. Een uitgebreide beschrijving van dit boek is te vinden in de nieuwbrief van juni 2022.  





 



inbakeren






Inbakeren
Krijg je (huil)baby stil met de Karp-methode

Dit boek kost €15,- inclusief verzendkosten. Stuur een email naar clasham@tergooi.nl

Een uitgebreide beschrijving van dit boek is te vinden in de nieuwbrief van juni 2022.



Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking

Auteurs: Monique Thoonsen en Marijenne van der Gaag. Paperback, 148 pagina's, Pica, 2021.
 
Opnieuw een boek over wiebelen en friemelen van Monique Thoonsen. Dit keer geschreven samen met Marijenne van der Gaag. Het is gericht op mensen met een verstandelijke handicap. Het boek is op de bekende manier vorm gegeven - overzichtelijke ingedeeld en met aansprekende illustraties. Daarbij is het duidelijk, en op een prettige manier geschreven. Vooral het gebruik van korte zinnen leest prettig.  
 
Het eerste gedeelte van het boek gaat over de min of meer bekende informatie over de verwerking van zintuigprikkels. Of die zintuigprikkels verzwakt of versterkt worden waargenomen, en welke prikkels daarbij eventueel 'voorrang' krijgen. Een duidelijke uitleg voor degene die daar nog niet bekend mee zijn. Daarna wordt vooral duidelijk gemaakt welke invloed de verwerking van zintuigprikkels kan hebben op gedrag en hoe daar mee om te gaan. 
 
In het laatste gedeelte van het boek worden de dagelijks voorkomende activiteiten beschreven - aangevuld met een aantal activiteiten die wel met regelmaat maar niet dagelijks voorkomen. Bij alle activiteiten worden een aantal algemene tips gegeven. Daarnaast bepaalde strategieën om de activiteit beter te laten verlopen. Een strategie heeft in dit boek altijd het doel om een cliënt die onderprikkeld of overprikkeld is, al gelang zijn behoefte meer of minder prikkels te laten ervaren, waardoor een bepaalde activiteit gemakkelijker verloopt. De beschreven activiteiten zijn veelomvattend; ze bestrijken wel ongeveer alle denkbare situaties van het dagelijkse leven. Dit gedeelte van het boek is goed als naslagwerk te gebruiken door een bepaalde activiteit op te zoeken die op dat moment aan de orde is.   
 
Samenvattend is dit een praktisch boek om inzicht te krijgen op de invloed van de verwerking van zintuigprikkels op het gedrag en het dagelijks functioneren van mensen met een verstandelijke handicap. Het is aan te raden voor iedereen die te maken heeft met de omgang en eventueel de verzorging van mensen met een verstandelijke handicap zoals ouders, verzorgers en andere betrokkenen.

Klik hier om te bestellen bij bol.com
 
 
Het boek is er niet op gericht om ingewikkelde problemen met de verwerking van zintuigprikkels op te lossen. Daarvoor is het raadzaam om te zoeken naar iemand met verstand van zaken. Onder andere op de adressenlijst voor therapeuten kunt u zoeken naar iemand bij u in de buurt.
 


Wiebelen en friemelen werkboek 

Aan het werk met je zintuigen

Auteur: Monique Thoonsen. Paperback, 108 pagina's, Pica, 2019 

Opnieuw een boek over wiebelen en friemelen van Monique Thoonsen. Dit keer gericht op kinderen van ongeveer 6 tot 13 jaar. Een werkboek voor kinderen waar ze samen met een volwasssene mee aan de slag kunnen. Hoewel de ideeën over wiebelen en friemelen inmiddels wel bekend vond ik het een verrassend boek. Met name door de eenvoudige en praktische uitleg over de verschillende zintuigen, en de activiteiten om te doen. Ik denk dat het voor alle kinderen in de genoemde leeftijd leuk is om te doen. Het lokt uit om meteen mee aan de slag te gaan. Specifieke kennis over prikkelverwerking van de volwassenen die het samen met een kind doet is volgens mij bij dit gedeelte niet nodig. Samen met het kind doe je de benodigde kennnis op. Het is voor beiden leuk om te doen.
 

De informatie over de zintuigen beslaat ongeveer de helft van het boek. Daarna volgt er een gedeelte over prikkelverwerking en een gedeelte over wat je kunt doen om dat optimaal te laten verlopen. Ook hierbij weer duidelijk uitleg en leuke activiteiten om samen met kinderen te doen. Bij dit gedeelte is - zeker als een kind problemen heeft met  prikkelverwerking - het prettig om op een zogenaamde 'werkbegeleider' te kunnen terugvallen. Dat is iemand die tenminste basiskennis heeft over zintuiglijke prikkelverwerking. Op de adressenlijst voor therapeuten kunt u zoeken naar iemand bij u in de buurt.
 
Net zoals de vorige boeken in de Wiebelen en Friemelen serie staat het weer vol met leuke gekleurde tekeningen. Dat maakt het boek extra aantrekkelijk om mee aan de slag te gaan. Het boek is geschikt voor kinderen met maar ook voor kinderen zonder prikkelverwerkingsproblemen. Door met het werkboek aan de gang te gaan, krijgt het kind maar ook de volwassene die het samen met het kind doet, inzicht in zijn of haar manier van prikkelverwerking, en hoe daar mee om te gaan.
 
Voor therapeuten en andere professionals die met kinderen met prikkelverwerking problemen te maken hebben, kan dit boek als ondersteuning van hun interventie worden gebruikt.

Het boek is hier voor €15,00 te bestellen. Bij het  bestellen van minimaal 5 boeken, kan dat beter rechtstreeks bij Pica. Zij leveren de boeken dan met kwantum korting. 

Focus Aan/Uit

Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding


Auteurs: Mark Tigchelaar, Oscar de Bos.Paperback 224 pagina's. Uitgever Spectrum, april 2019.







Zie wat je kind beweegt 

Over bewegen, zintuigen en sensorische informatie verwerken

Auteur: Suzanne Strijbosch-van Snippenberg.  Ingebonden met harde kaft, 107 pagina's, Scrivio Media, 2019.

 
Zie wat je kind beweegt is vooral een praktisch boek voor ouders van kinderen tot ongeveer zes jaar. De auteur moedigt ouders aan om vooral goed naar hun kinderen te kijken - ieder kind is anders en heeft een eigen manier van bewegen en omgaan met zintuigprikkels. Vooral bij jonge kinderen bestaat daarin een grote variatie omdat ze in een korte tijd veel leren. En niet ieder kind doet dat op dezelfde manier.
 
Het boek begint met de nadruk op het kijken naar bewegen. Dat is ook het gedrag waar we bij jonge kinderen - zeker als ze nog niet praten - het gemakkelijkste naar kunnen kijken. Maar het boek komt pas echt op gang als het over de verwerking van zintuigprikkels gaat. Er komt meer vaart in het boek vol met waardevolle adviezen op welke manier om te gaan met de verschillende manieren waarop kinderen op prikkels kunnen reageren. Het boek moedigt vooral aan om naar de eigen manier van de verwerking van zintuigprikkels van een kind te kijken en die te ondersteunen. Vooral niet te kijken of iets wel of niet goed gaat, maar naar wat een kind nodig heeft. Hoewel de prikkelverwerking centraal staat, wordt hierbij zeker ook informatie uit andere ontwikkelngsgebieden gebruikt. Dat maakt het boek geschikt voor een brede groep lezers.
 
Door het lezen van dit boek weet je beter wat je kind 'beweegt' en hoe daarop in te spelen. Het geeft handvaten om met onbegrepen gedrag - en welke ouder heeft daar niet af en toe mee te maken - van een kind om te gaan.
 
Het is een gemakkelijk leesbaar en toegankelijk boek. Het is overzichtelijk en duidelijk vorm gegeven en door de harde kaft valt het niet meteen uit elkaar bij herhaaldelijk doorbladeren. Mocht u zoek willen naar een therapeut met verstand van zaken bij u in de buurt dan kunt u ook kijken op de adressenlijst voor therapeuten.
 
Het is vooral geschikt voor ouders van jonge kinderen zowel met als zonder prikkelverwerkingsproblemen.

 

Uit de pas. 

Omgaan met sensorische integratieproblemen bij kinderen.

Auteur: C. Kranowitz. Paperback, 342 pagina's, Nieuwezijds B.V.  

Het beste Nederlandstalige boek over sensorische- of sensomotorische integratie. 

Dit handboek is onmisbaar voor alle ouders en hulpverleners die met sensomotorisch integratie problemen te maken hebben. Het geeft antwoord op veel voorkomende vragen en biedt een medicijnvrije behandelmethode.

Met plezier uit de pas. 

Activiteiten voor kinderen met sensorische integratiestoornis. 

Auteur: C. Kranowitz. Paperback, 298 pagina's, Nieuwezijds B.V. 

Het praktische vervolg op Uit de pas. Ook op zich een praktisch  boek boordevol spelletjes waarmee sensomotorische integratie problemen aangepakt kunnen worden. 

Geschikt voor ouders en hulpverleners die vooral praktisch met hun kind aan de gang willen, zonder al teveel theoretische uitleg. 

Wiebelen en friemelen thuis  

Over de invloed van zintuiglijke prikkelverwerking op opgroeien.

Auteurs: Monique Thoonsen en Carmen Lamp. Paperback,  212 pagina's, uitgeverij Pica, 2017.

Na het boek Wiebelen en friemelen in de klas is er van dezelfde auteurs nu ook een boek met dezelfde opzet voor thuis. Hiermee worden ouders uitgedaagd om met een andere bril naar hun kind met prikkelverwerking of SI problemen te kijken. Het kind is niet vervelend of lastig, maar krijgt teveel of te weinig prikkels. Net als hun eerdere boek is het vooral een praktisch doe-boek geworden.

Het boek is geschikt voor ouders die meer willen weten over prikkelverwerking en met hun kind aan de slag willen. Het is vooral een doe-boek. Het geeft op een eenvoudige manier uitgebreide informatie over de invloed van prikkelverwerking op activiteiten in het dagelijkse leven van een kind.

Een uitgebreide recensie van dit boek is te vinden in de nieuwsbrief van oktober 1017.

Aanraken een levensbehoefte.  

Tactiele contacten in de opvang en op school.

Auteur: Marijke Sluijter. Paperback,  144 pagina's, herziene 8e druk, SWP, 2017.

Dit boek is herzien. Nu weer verkrijgbaar.

Aanraken is een eerste levensbehoefte. Het helpt om je lichaam beter te voelen. Veel kinderen met   sensomotorische integratieproblemen zitten 'niet lekker in hun vel'.  Voor hun is aanraken en aangeraakt worden dan minder vanzelfsprekend. 

In dit boek kun je lezen hoe je bij kinderen onderling aanraken kunt stimuleren en hoe je in uiteenlopende groepen, van peuter tot puber, onderling aanraken en masseren kunt introduceren en stimuleren. 

Geschikt voor ouders, hulpverleners en iedereen die met kinderen in groepen werkzaam is.

Een uitgebreide recensie van dit boek is te vinden vinden in de nieuwsbrief van oktober 1017.


Autisme en zintuiglijke problemen

Auteurs: Ina van Berckelaer-Onnes, Steven Degriek, Miriam Hufen. Paperback, 151 pagina's, Boom, 2017.

Een overzichtelijk en prettig leesbaar boek over autisme en zintuiglijke problemen. Sinds 2015 worden in de DSM-5 zintuiglijke problemen als een van de kenmerken voor autisme genoemd: "Hyper- of hyporeactiviteit op zintuiglijke prikkels of ongewone belangstelling voor de zintuiglijke aspecten van de omgeving." Om het boek in een wat breder kader te plaatsen worden eerst een aantal cognitieve verklaringstheoriën besproken. Daarna worden de functie, het onderzoek naar, en mogelijke interventies van de verschillende zintuigen besproken.
Er wordt uitgebreid ingegaan op zowel de over- als de ondergevoeligheid of responsiteit zoals dat in dit boek wordt genoemd. Iedereen die met kinderen of volwassenen met autisme te maken heeft, is bekend met de zintuiglijke problemen die er mee gepaard gaan. Meestal staat het overgevoelig zijn voor bepaalde zintuigprikkels op de voorgrond - het valt het meeste op. In dit boek is gelukkig ook veel aandacht voor de vaak gemaskeerde ondergevoeligheid en de prikkels die iemand prettig vindt. Juist die prikkels bieden meestal mogelijkheden voor een succesvolle interventie. Daarnaast is er aandacht voor het vaak onbegrepen gedrag van gefixeerd zijn op specifieke zintuigprikkels. Er wordt zowel gekeken naar de prikkelverwerking van het kind of de volwassenen zelf en naar de zintuigprikkels die vanuit de omgeving aanwezig zijn.
Daarna worden de verschillende mogelijkheden van interventie op een overzichtelijke manier gerangschikt. En dat levert veel 'ideeën voor de praktijk' op. Daarbij wordt aangegeven dat het geen therapie is, maar ideeën waarvan de bruikbaarheid per geval moet worden bekeken.
 
Voor iedereen die met kinderen of volwassenen met autisme te maken heeft, zou ik willen zeggen: koop en lees dit boek!

Leven met sensaties. 

Begrijp je zintuigen. 

Auteur: Winnie Dunn  Paperback, 216 pagina's, Pearson, 2013. 

De Nederlandse vertaling van Living Sensationally, mooi vormgegeven en met een duidelijke en overzichtelijke lay-out. Een boek over de verschillende manieren van verwerking van zintuigprikkels en de de invloed daarvan op ons dagelijks functioneren.

Iedereen reageert anders op de verschillende zintuigprikkels. Door je van die reacties bewust te zijn, kun je er voor zorgen dat je gedurende de dag precies de juiste zintuigprikkels krijgt. Dat geldt ook voor je kinderen, partner, vrienden en collega's. Hun reactiepatroon kan verschillend of zelfs tegengesteld zijn aan je eigen behoeften. Door de verschillende reactiepatronen te herkennen en te begrijpen, kan dat een relatie positeief beïnvloeden. Het boek staat vol met manieren om je eigen reacties en die van anderen te herkennen en tips hoe je daarmee om kunt gaan. De relaties tussen partners en tussen ouders en hun kinderen worden bijvoorbeeld uitgebreid besproken. 

Het boek is geschikt voor iedereen die meer van zijn eigen gedrag wil begrijpen. Door daar rekening mee te houden kunnen dan de juiste keuzes worden gemaakt wat betreft kleding, huis, relaties en werk. 

Aanbevolen om kinderen en volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen beter te begrijpen. Voor therapeuten werkzaam met de Sensory Profile geeft dit boek veel achtergrondinformatie.

Overprikkeld

Praktische strategieën om de wereld van je prikkelgevoelige kind te structureren 

Auteur: Carolyn DalglieshHogrefe Uitgevers, 2014. Nederlandse vertaling van The Sensory Child Gets organized.

De hieronder staande informatie is afkomstig van de uitgever:

Carolyn Dalgliesh werkte elf jaar op de afdelingen verkoop, klantenservice en werving en selectie van kleine en grote bedrijven. Daarna wijdde zij zich aan de opvoeding van haar twee kinderen. Haar werkervaringen en haar ervaringen als ouder van een prikkelgevoelig kind vormden de brandstof voor haar interesse in structuur en organisatie. Zo concludeerde ze dat goede systemen niet alleen nuttig zijn op professioneel vlak, maar dat ze ook bijdragen aan persoonlijk welzijn.

Carolyn richtte Systems for Sensory Kids op, een organisatiemodel voor rigide, angstige en snel afgeleide kinderen dat een brug slaat tussen klinische hulp en praktische oplossingen thuis. Naast haar werk met gezinnen met prikkelgevoelige kinderen heeft ze talloze artikelen gepubliceerd en geeft ze regelmatig presentaties op congressen voor ouders, verzorgers en pedagogen. Ze schreef het boek OVERPRIKKELD, met praktische strategieën om de wereld van prikkelgevoelige kinderen te structureren.



 

Gedrag? Oplossingen!

Praktische oplossingenvoor gedragsproblemen in het passens onderwijs. 

Auteurs: Beth Aune, Beth Burt , Peter Gennaro. Paperback, 160 pagina's, Senso-Care, 2013. Nederlandse vertaling van "Behavior Solutions for the Inclusive Classroom.

Een boek gericht op het herkennen van opvallend gedrag in de schoolsituatie. Doordat er steeds meer kinderen met 'problemen' naar het reguliere onderwijs gaan, worden leerkrachten geconfronteerd met gedrag dat ze niet eerder tegen kwamen. Het is een zeer praktisch boek, waarin verschillende soorten opvallend gedrag worden beschreven, hun mogelijke oorzaak en wat het kind daarmee tot uitdrukking wil brengen en eventuele mogelijkheden om daar als leerkracht mee om te gaan.   

Speciaal aanbevolen voor leerkrachten en andere professionals in het gewone- en het speciaal onderwijs..




Prikkels in de groep!

Samenwerken aan een sensorische waardevolle omgeving voor kinderen en jongeren met en verstandelijke handicap. 

Auteurs: R. de Hoog, S. Stultiens-Houben, I. van der Heijden. Paperback, 171 pagina's, Garant, 2012. 

De titel van het boek dekt precies de inhoud. De zintuigprikkels die in groepen op kinderen afkomen worden er overzichterlijk in beschreven. Ook de verschillende manieren waarop kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap daarop kunnen reageren. Daarnaast wordt er met veel praktische tips aandacht besteed aan de manier, waarop je het beste met kinderen met een afwijkende manier van reageren op zintuigprikkels kunt omgaan. Hierbij wordt voornamelijk uitgegaan van de ideeën van Winnie Dunn. Er worden vier verschillende manieren van omgaan met zintuigprikkels onderscheiden, die mogelijk problemen kunnen opleveren. De auteurs geven hiervoor maar twee oplossingen aan: prikkels toevoegen of prikkels verminderen. Wat meer nuancering zou daar op zijn plaats zijn. Er is aandacht voor de verwerking van prikkels van ieder zintuig op zich, zonder veel aandacht te besteden aan de mogelijke relatie met de verwerking van met name vestibulaire (evenwicht), proprioceptieve (houding) en tactiele (tast) zintuigprikkels. De ideeën van Jean Ayres, hoewel genoemd in dit boek, komen daardoor niet helemaal tot hun recht. 

Het is vooral een praktisch boek waar de meest voorkomende activiteiten en situaties in groepen met kinderen met een verstandelijke handicap worden besproken.  


De Gids over prikkelverwerking bij kids

80 praktische (beweeg)tips 

Auteur: Suzanne van Snippenberg.  90 pagina's, Kanguru serie, Scrivio Media, 2010.
 
Een klein boekje met 80 tips voor spelletjes en activiteiten om met kinderen te doen. Het boekje richt zich vooral op ouders. Op een duidelijke manier wordt er per pagina steeds een activiteit, spelletje of advies beschreven. De tips zijn er vooral op gericht om het kind letterlijk en figuurlijk in balans te houden. Er is veel aandacht voor lichaamsgerichte spelletjes - eigen kracht gebruiken, evenwicht bewaren en stevig op de grond staan. Daarnaast is er aandacht voor aanraken door middel van masseren en andere leuke aanraak spelletjes. 
Suzanne van Snippenberg beperkt zich niet tot de klassieke SI spelletjes, maar besteedt ook aandacht aan meditatie, fantasiespel en ontspanningsoefeningen. Al met al een boekje met tips om te zorgen dat kinderen letterlijk en figuurlijk beter in hun vel zitten.
 
Het gaat wat ver om dit boekje 'De Gids over prikkelverweking bij kids' te noemen. Daarvoor is teveel gericht op kinderen die gauw last hebben van prikkels, 'prikkelgevoelig' wordt dat in dit boekje genoemd. Dat deze kinderen waarschjnlijk ook ondergevoelig zijn voor bepaalde prikkels of juist prikkels zoeken wordt verder niet besproken. Wel biedt het boekje 80 tips waar iedereen die met kinderen te maken wel iets van zijn gading kan vinden, waarbij uiteraard de ene tip wat meer aanspreekt dan de andere. Het is zeker een handig boekje om af en toe even door te bladeren en ideeën op te doen. Dat geldt  voor ouders, leerkrachten, therapeuten en iedereen die met kinderen te maken heeft met of zonder prikkelverwerkingsproblemen.
 


Sherborne Bewegingspedagogiek.

Ontwikkelingsstimulerend bewegen. 

Auteurs: J. Daems, T. Missine, I. Bontinck, B. Jaminé, V. Goethals, M. v. Renterghem. Sherborne Vereniging België. Gebonden, 229 pagina's, Abimo uitgeverij, 2012. 

Een heel mooi en overzichtelijk uitgegeven boek. De Sherborne bewegingspedagogiek wordt hierin heel duidelijk en gedetailleerd omschreven. Samen met de vele mooie foto's maakt het dat je er zo mee aan de gang kunt. Hoewel 'Sherborne' als een aparte benaderingswijze wordt besproken heeft het zeer veel raakvlakken met sensomotorische integratie. Beide benaderingeswijzen maken gebruik van het ervaren van voelen en bewegen. 'Sherborne' gebruikt vooral de grond en een medemens om het voelen en bewegen te ervaren terwijl bij de sensomotorische integratie verschillende materialen gebruikt worden om kinderen aan te raken en te bewegen. In beide methoden ligt de nadruk op de lichaamsgebonden zintuigen, met name vestibulaire (evenwicht), proprioceptieve (houding) en tactiele (tast) zintuigprikkels. Het plezier van het ervaren van de beweging staat voorop en niet de prestatie. De beide benaderingswijzen zijn dan ook zeker een aanvulling op elkaar. 'Sherborne' is vooral heel geschikt om in de meest verschillende groepen toe te passen.Van bedrijfstrainingen tot ernstig verstandelijk gehandicapten. Daar wordt in het boek dan ook veel aandacht aan besteed. 

Zeer aanbevolen  voor iedereen die werkzaam is met groepen en de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen wil stimuleren door middel van beweging.

 


Het Aspergersyndroom. 

Praktische oplossingen bij problemen met sensorische informatieverwerking.

Auteur: Brenda Myles e.a. Paperback,  120 pagina's, Pica.

Een heel praktisch en overzichtelijk boekje over sensomotorische integratieproblemen. 

Geschikt voor ouders en hulpverleners, zeker ook van kinderen met autisme en PPD-NOS, maar ook over andere kinderen met sensomotorische integratie problemen biedt het waardevolle informatie.



Els Rengenhart © 2008-2023 Privacybeleid