Slecht kunnen verdragen van prikkels na een hersenschudding of andere hersenbeschadiging
Na een hersenschudding of een andere hersenbeschadiging kunnen kinderen of volwassenen al gauw last hebben van teveel prikkels. Ze zijn er dan overgevoelig voor. Dat kan iemands functioneren danig verstoren.
Eenvoudig gezegd is overgevoeligheid voor prikkels, last hebben van bepaalde prikkels waar de meeste mensen geen last van hebben. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Een hersenschudding of een andere hersenbeschadiging is een duidelijke aanwijsbare oorzaak. De hersenen functioneren wat minder goed. Het herstel zal tijd nodig hebben. Toch is het mogelijk om er enige invloed op te hebben. De oplossing is niet alleen het vermijden van de prikkels die als vervelend worden ervaren en last veroorzaken, maar met name ook op zoek gaan naar prikkels die geen last geven maar als prettig worden ervaren. Dit zijn vaak prikkels gecombineerd met druk. In principe zou je jezelf overdag ongeveer iedere twee uur wat van die 'pretigge prikkels' moeten geven. Het kan zinvol zijn om samen met een SI therapeut op zoek te gaan naar welke prikkels geschikt zijn.
Hier alvast enkele suggesties:
Voorkom overprikkelingProbeer overbelasting van de hersenen door teveel prikkels te voorkomen door:
- Regelmatig rustmomenten in bouwen. Het is belangrijk die rustmomenten te kiezen voordat de overprikkeling plaats vindt. Dus voordat de zintuigprikkels last vooroorzaken. Blijkt bijvoorbeeld bij bepaalde werkzaamheden dat je last van de zintuigprikkels begint te krijgen na 30 minuten, bekort die activiteit dan tot 20 minuten.
- Zintuigprikkels uit omgeving verminderen. Ga bijvoorbeeld boodschappen doen op een rustig tijdstip in een niet al te grote winkel, zonder lawaaiige muziek, of bestel je boodschappen op internet. Ook kun je het aantal personen beperken waar je gelijktijdig een gesprek mee hebt.
'Prettige prikkels'
'Prettige prikkels' zijn prikkels die geen last veroorzaken en kunnen helpen om overprikkeling te voorkomen. Het is belangrijk om deze 'prettige prikkels' te gebruiken voordat er overprikkeling ontstaat. Ze kunnen dat mogelijk ook voorkomen. Als de overprikkeling eenmaal een feit is, kunnen ze soms zelfs averrechts werken en is rust vaak de enige oplossing. Enkele voorbeelden van wat 'prettige prikkels' kunnen zijn:
- Wandelen met gewichten om enkels. Bij activiteiten als kinderen naar school brengen, de hond uitlaten, boodschappen doen of een stukje wandelen kan het prettig zijn gewichten om je enkels te doen. Verzwaringsmateriaal
- In huis langzaam op blote voeten lopen. Door heel langzaam te lopen probeer je heel goed steun te nemen op de vloer en de vloer ook goed te voelen.
- Voeten op de grond en handen in elkaar. Door goed met de voetzolen op de grond te steunen en de handen in elkaar te slaan (met de handpalmen stevig tegen elkaar aan zoals bij applaudiseren) en jezelf met je handen lichte druk geven. Dit kun je doen als je zit of als je staat.
- Wrijven over armen. Terwijl je op een stoel zit met de voeten goed gesteund op de grond, kun je met je linkerhand op het linkerbovenbeen steunen, waarbij je vingers aan de buitenkant van bovenbeen zijn en je duim aan de binnenkant, ongeveer net boven je knie. Je kunt dan met je rechterhand stevig over vooral de buitenkant van je linkerarm wrijven. Daarna kun je het omwisselen door met je rechterarm te steunen en met de linkerhand te wrijven.
- Enkele keren diep in- en uitademenen. Je kunt je ademhaling ook reguleren door bellen te blazen of door een rietje te drinken.
- Televisie kijken of een andere activiteit met iets zwaars op schoot.
- Het gebruik van een voetenmasagebad. Voetenmassagebad
Tweeten
Els Rengenhart © 2015 Privacybeleid