Sensomotorische Integratie

Verschillende soorten putty of klei

volgen op linkedin  facebook icoon      

Verschillende soorten putty of klei


Playfoam 

                       
 
 
 
Playform bestaat uit een soort kleine kleikorreltjes. Bij het openen van de verpakking lijkt het zelfs dat al die korreltjes er zomaar uit kunnen rollen. Niets is minder waar. De korreljes plakken als het ware aan elkaar.
 
Bij de eerste aanraking voelt het ook wat plakkerig aan waardoor de neiging ontstaat om er stevig met je handen mee te gaan kneden. Dat is ook precies de bedoeling. Een bolletje Playform past precies in je handpalm. Het lokt op die manier uit met je vingers stevige druk op de Playfoam en daarmee indirect op je handpalm te geven. Doordat de Playfoam meegeeft blijf je dat doen tot dat het meegeven ophoudt, en je als het ware vanzelf stopt met druk geven op de Playfoam. Door het van je ene hand naar je andere hand te verplaatsen, kun je dan weer opnieuw druk op de Playfoam en daardoor indirect op je handpalm en de binnenkant van je vingers geven.
 
 
 
 
 
Ook is het een prettig gevoel om het bolletje Playfoam tussen je beide handpalmen te houden en er op die manier druk op te geven. Bijna automatisch gebruik je de Playfoam om het met druk tussen je handen te verplaatsen. Het is dan net een soort kauwgum voor je handen.
 
 
 
 
 
 
Druk verplaatsen is een belangrijke - zo niet de belangrijkste - activiteit om de  verwerking van zintuigprikkels in het algemeen en aanrakingsprikkels in het bijzonder mogelijk te maken. Het heeft een directie relatie met steun nemen en lichaamsgevoel, en daarmee met het gebruik van je handen. Door met Playfoam te friemelen of liever gezegd druk te geven is het gemakkelijker om je aandacht te richten. Door de druk geeft het je een gevoel van steun waardoor je aandacht meer bij jezelf blijft en minder naar alles en nog wat in je omgeving. Zie ook Iets om te voelen.
 
Gebruik van je handen.
Nadat ik enige tijd met de Playfoam als een soort kauwgum in mijn handen had gespeeld, ontstond er een tintelend gevoel in mijn handen. Dat gevoel bleef enkele uren aanhouden. Ik was me bewuster van het gebruik van mijn handen en ook doelgerichter en handiger. Mogelijk dus een aanrader als voorbereiding voor schrijfoefeningen, het bespelen van een muziekinstrument en wat je verder allemaal met je handen kunt doen. 
 
Daarnaast kun je met Playfoam natuurlijk - net als met andere soorten klei - allerlei letters en en andere leuke figuren maken.
 
Playfoam is verkrijgbaar in verschillende kleuren en verpakkingen vanaf
€ 5,50 bij Toys42hands.Putty, een soort flexibele klei


Putty is een soort flexibele klei. Het kan het beste worden gedefinieerd als kauwgom voor je handen. Net zoals veel mensen het prettig vinden om op kauwgom te kauwen, zijn er ook mensen voor wie de putty op die manier werkt. Het kan prettig zijn om iets in je handen te hebben om mee te friemelen, zeker op momenten dat je gauw je aandacht verliest zoals wanneer je over iets na moet denken of ergens naar moet luisteren. 
 
 
 
 
Crazy Aaron Thinking Putty is er in verschillende uitvoeringen.
 
Zo is er de Crazy Aaron Putty die reageert op warmte. Door de putty bijvoorbeeld even tegen de verwarming aan te houden, verandert de kant van de putty die in contact komt met de warmte van kleur. Door het dan weer in je handen te kneden vermengen de kleuren zich. De groene putty die bij warmte een gele kleur krijgt, voelt aanvankelijk vrij stug aan maar door het kneden en de warmte van je handen wordt de putty soepeler. Voor mij voelde dat prettiger, maar dat is heel persoonljk. Het kan voor iemand anders juist prettiger zijn om wat meer kracht te moeten gebruiken. 
 
Ik heb ook de Crazy Aaron Thinking Putty Illusions uitgeprobeerd. Deze putty voelt meteen al soepeler aan. Daarbij glanst deze putty heel mooi en lopen de kleuren - bij de super scareb paars en groen of turquoise - bij het kneden voordurend in elkaar over. Dat gebeurt al als je er met je vingers een klein beetje druk op uitoefent. 
 
 
De Aroma TheraPutty. 
 
 
De Aroma TheraPutty voelde voor mij meteen prettig aan. De geur van eucalyptus en pepermunt geeft daarbij een prettig extra stimulerend effect.
 
Alle drie de putty's lokken uit tot ermee te bewegen en of te friemelen in je handen - net zoals met de hierboven beschreven Playfoam.  Zoals kauwgom meegeeft als je erop kauwt, geven deze putty's mee als je er op duwt met je handen of je vingers, terwijl het tegelijkertijd ook weerstand geeft waardoor je door blijft gaan met bewegen. De putty's zijn verpakt in een stevig blikje waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. De Crazy Aaron putty's zaten in een blikje van 5 cm doorsnee. Zeker geschikt voor kinderen. Voor volwassenen en grotere kindeen is het waarschijnlijk raadzaam de grotere blikjes met een doorsnee van 10 cm doorsnee te bestellen. De Aroma Theraputty zat in een groter blikje van 6 cm doorsnee en daarin zat ongeveer tweemaal zoveel putty. Voor mij voelde die grotere hoeveelheid prettiger aan. Ik gebruikte daardoor bij het kneden met de putty meer mijn beide handen en mijn handpalmen. Bij de kleinere hoeveelheid putty gebruikte ik meer mijn vingers en duim van één hand. Net zoals beschreven bij Playform laten de putty's na gebruik een prettig gevoel in je handen achter waardoor je het gevoel hebt dat je handen je bewegingen beter sturen. Waarschijnlijk een niet onbelangrijk neven-effect. 
  
De verschillende putty's zijn vanaf € 4,75 verkrijgbaar bij Educadora.
Educadora is ook te vinden bij leveranciers
 

Theraputty

Theraputty is een soort extra flexibele klei die weerstand geeft, een soort kauwgom voor je handen. Bij mijn collega ergotherapeut Zerina Mukuddem - afkomstig uit Zuid-Afrika - zag ik in Dubai een leuke SI activiteit. Zij gebruikte theraputty om kleine voorwerpen zoals kralen of kleine plastic dieren in te verstoppen en die ook weer te laten opzoeken door met de 'klei' te kneden. Dit zorgt voor veel proprioceptieve informatie of spiergevoel. Het maakt de activiteit  ook heel geschikt om de alertheid te reguleren. Het is prettig en leuk om te doen en de kinderen gaan er uit zichzelf mee door. Theraputty is verkrijgbaar in 6 soorten weerstand. Waarschijnlijk kun je het beste - zeker bij jonge kinderen - met theraputty met de minste weerstand beginnen Maar het is ook mogelijk dat juist extra weerstand de stimulans is om langer met de activiteit door te gaan. Theraputty is bij verschillende leveranciers te koop.
 

                                         

Els Rengenhart © 2020-2023  Privacybeleid