Sensomotorische Integratie

Activiteiten en spelletjes

Sport en spel

gooien en spelen

Voor kinderen die druk zijn en veel bewegen kan het beoefenen van een sport of een bewegingsspel een middel zijn om aan het bewegen wat meer richting te geven. Bij sport en spel is het bewegen aan regels gebonden, wat er voor kan zorgen dat uw kind beter op zijn bewegingen let. 

De uitdaging en eventueel ook het competitieverband kunnen hiervoor motiverend werken. Het kind wordt uitgedaagd om preciezer en gerichter te bewegen. Dit kan bij een sportclub, maar zorg er altijd voor dat het kind de uitdaging aan kan en het leuk vindt. De sport moet dus niet te moeilijk zijn voor uw kind. 

In spelvorm is er ook veel aan regels gebonden bewegen te verzinnen. Bijvoorbeeld: hoe snel een kind een bepaalde afstand kan afleggen. Daarvoor kunnen dan verschillende manieren van voortbewegen worden gebruikt, zoals hardlopen, hinkelen, voetje voor voetje lopen, rollen of kruipen. De laatste twee manieren zijn natuurlijk het meest geschikt voor binnen. 

Een ander voorbeeld is om tennisballen of iets anders waarmee gegooid mag worden in een krat of emmer te laten gooien. Er kan dan geteld en opgeschreven worden hoeveel ballen er in 10 keer gooien in gaan. Het spel moet het kind uitdagen om zijn bewegingen beter te sturen. Het moet niet te gemakkelijk voor hem zijn, maar het moet natuurlijk wel lukken.

Terug naar vorige pagina

Verder naar volgende activiteit of spelletje

Els Rengenhart © 2009 Privacybeleid