Sensomotorische Integratie

Oogi Zuignappoppetje

volgen op linkedin  facebook icoon      

Oogi Zuignappoppetje Van verzoek Tanja van Toys42hands heb ik het Oogi zuignapppopetje uitgeprobeerd. Dat is een gestyleerd uitgevoerd poppetje van 13 cm. Het is gemaakt van elastisch materiaal - silicone rubber. Door de zuignappen plakt het aan elk soort glad en vlak oppervlak. Het oppervlak moet wel echt vlak en glad zijn. Daardoor plakt het op hout minder goed dan op metaal of een glad kunststof oppervlak. Ook moet je de zuignappen stevig op het oppervlak aandrukken. Maar vooral door de grote uittrekbaarheid van de armen kan het poppetje in allerlei grappige houdingen worden neergezet. Het lokt ook uit dat te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De zuignappen plakken ook aan elkaar zodat bijvoorbeeld de 'handen' aan elkaar of een 'voet' op het 'hoofd' kan worden gezet. De 'handen' kunnen ook op de  'buik' of de 'rug' worden gezet. Met meerdere poppejes kunnen ze ook aan elkaar worden 'geplakt'. De elasticiteit van het materiaal en de plakkracht van de zuignappen geven weerstand als je het poppetje in een andere houding zet. Dat maakt dat je minder snel je aandacht verliest en lokt uit om ermee door te gaan. Door de weerstand die het poppetje geeft, versterk je ook het gevoel in je handen en je vingers waardoor je ze daarna beter kunt gebruiken. 
      
Zuignappoppetje


De Oogi zuignappop is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld:
  • Het poppetje lokt uit om eindeloos mee te spelen door het in verschillende houdingen neer te zetten. Zodra een kind doorheeft hoe de zuignappen werken, is er geen verdere instructie nodig. Het is zowel leuk als grappig om te doen en om naar te kijken. Het is uitdagend om steeds weer iets nieuws te proberen. Door de weerstand die het poppetje geeft, blijf je er extra lang mee doorgaan. Het is ook goed te gebruiken voor kinderen die snel zijn afgeleid of als 'rustmoment' voor kinderen of volwassenen. Door het uitdagende aspect is het niet zozeer een achtergrond activiteit maar meer  een activiteit waardoor je alertheid wordt gereguleerd. Het is gewoon leuk om even mee te spelen.
  • Spelen met de zuignappop is ook een geschikte activiteit om even iets anders te doen nadat je ingespannen bezig bent geweest. Een activiteit voor in de pauze.
  • Spelen met de Oogi kun je ook doen voorafgaand aan activiteiten die iemand wat minder goed af gaan. - vooral activiteiten waarbij de bewegingen van de vingers een rol spelen. Bijvoorbeeld voorafgaand aan schrijfles of het bespelen van een muziekinstrument. 
  • Er kunnen ook allerlei gerichte spelletjes mee worden gedaan zoals houdingen nadoen. Je kunt de Oogi in een bepaalde houding zetten en een kind of kinderen vragen om die houding na te doen. Leuk is natuurlijk om de Oogi onmogelijke houdingen te laten voordoen. Kinderen kunnen ook de Oogi in een bepaalde houding zetten die andere kinderen na kunnen doen. Bij twee of zelfs meer zuignappoppetjes die elkaar onderling 'vasthouden' kan dat zelfs door meerdere kinderen worden nagedaan. Naast het plezier dat dit soort spelletjes met zich meebrengt, zorgt het voor lichaamsbesef en houdingsgevoel. 
Conclusie: De Oogi zuignappop is op veel manieren te gebruiken. Hij is leuk en grappig om te zien en lokt uit tot creativiteit. En ook geschikt als om even iets anders te doen bijvoorbeeld tijdens een pauze of als voorbereiding voor een andere activiteit. het geeft een combinatie van zintuigprikkels waardoor je aandacht gericht blijft, en ook een soort nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden.

Het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar - en ook voor volwassenen. Het is niet geschikt voor kinderen en volwassenen die dingen in hun mond stoppen. De Oogi Zuignappop van 13 cm kost voor €11,95  en het Oogi Zuignappoppetje van 8 cm €5,95. Ze zijn er in rood en blauw. Ze onder andere verkrijgbaar bij Toys42hands. Ze zijn ook te vinden bij cadeautips.

                             

Els Rengenhart © 2020  Privacybeleid