Sensomotorische Integratie

Playfoam Plufflel

volgen op linkedin  facebook icoon      

Playfoam Pluffle 


Van verzoek Suzanne van Educadora heb ik een Playfoam Pluffle van Learning Resources uitgeprobeerd.  
      
Playfoam Pluffle

Playfoam Pluffle bestaat uit kleine stukjes elastisch materiaal. Het materiaal is op zich heel licht. Om het vast te pakken moet je een hele hand van het spul nemen en je hand vrij stevig dicht knijpen. Daarmee druk je de stukjes tegen elkaar en kun je ze min of meer als compacte massa oppakken. Door hun elasticiteit geven de stukjes bij het stevig vastpakken tegendruk - hoe steviger je ze met je hand vastpakt, hoe meer druk ze tegen je hand geven. Dat lokt uit om de Playfoam Pluffle vast te pakken, los te laten, weer vast te pakken, en weer los te laten enzovoort. Zodra je ze los laat, zetten de stukjes uit, waardoor het net lijkt alsof ze bewegen. Dat bewegen gaat vrij lang door en is fascinerend om naar te kijken.
 
De Playfoam Pluffle is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het is prettig om te voelen en naar te kijken. Het is materiaal zonder vaste structuur. Het is daarom verstandig het af te bakenen door het in een plastic bak, een krat, een grote pan of iets dergelijks aan te bieden. Ook zou ik voorzichtig zijn om verschillende kleuren door elkaar te gebruiken. Ik denk dat het bijna onmogelijk is, om dat weer ongedaan te maken.

playfoam Pluffle in glazen schaall


Playfoam Pluffle is voor verschillende doeleinden te gebruiken.
  • Om te voelen en met je hand in te bewegen. Het zien van het materiaal lokt uit om het te voelen, er met je hand doorheen te bewegen en het vast te pakken. Het materiaal voelt prettig aan en de elasticiteit maakt dat je doorgaat met het bewegen van het materiaal in je handen. Daardoor houdt je gemakkelijk je aandacht vast. Het werkt ontspannend en is leuk om te doen. Daardoor heeft het ook een regulerend effect op de alertheid. Hoewel het als spelmateriaal gebruikt kan worden, is het zeker ook geschikt als therapiemiddel om ontspanning te geven, en aandacht en alertheid te regeleren. Bijvoorbeeld even met de Playfoam Pluffle spelen na een drukke school- of werkdag. Het voelen zal over het algemeen ontspannend werken. De Playfoam Pluffle is ook uitermate geschikt om te gebruiken bij kinderen of volwassenen die niet zo goed voelen - ondergevoelig zijn - of juist te veel voelen - overgevoelig zijn. Dat komt vooral door beweging die het materiaal dat op zich vrij neutraal aanvoelt, uitlokt. 
  • Om naar te kijken. Het is ook leuk om naar te kijken. Bij het vastpakken en weer loslaten, of met je hand door het materiaal roeren, lijkt het net of het materiaal beweegt. Daardoor verdiept zich als ware de concentratie. Je beweegt het materiaal, en kijkt dan hoe het zelf verder beweegt. Dat lokt uit om even af te wachten, voor dat je zelf weer iets doet. Dit kan op zich voor mensen met onrust of een andere handicap een prettige bezigheid zijn. Eventueel kan het materiaal ook door een ander bewogen worden, al is het effect groter als je het materiaal zelf beweegt. Er is dan meer interactie waardoor de betrokkenheid wordt vergroot. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen al gauw met hun hand, hun voet of bijvoorbeeld een houten lepel door het materiaal roeren. Doe het materiaal dan wel in bijvoorbeeld een krat die je stevig vastzet. 
   
Conclusie: Playfoam Pluffle is op verschillende manieren te gebruiken. Het zien, voelen en bewegen is een combinatie van zintuigprikkels die gemakkelijk de aandacht vasthoudt en ontspannend kan werken. Naast het spelplezier heeft het daarbij ook nog therapeutische toepassingsmogelijkheden. Playfoam Pluffle is voor €15,95 verkrijgbaar bij Educadora. Het wordt geleverd per twee kokers in twee verschillende kleuren. Het is ook te vinden bij cadeautips.

                             

Els Rengenhart © 2020  Privacybeleid