Sensomotorische Integratie

Knuffelbal of Cudddle  Ball

volgen op linkedin  facebook icoon      

Knuffelbal of Cuddle Ball 


Van Suzanne van Educadora heb ik een knuffelbal of Cuddle Ball toegestuurd gekregen om uit te proberen.

 
Knuffelbal


De knuffelbal is gemaakt van strengen zachte stof. Die zijn gevuld met materiaal dat meegeeft of terugveert als je er tegenaan duwt. De strengen zijn tot een bal van ongeveer 25 cm doorsnee in elkaar geknoopt. Dat maakt deze knuffelbal leuk om naar te kijken en prettig om aan te raken. Maar bovenal geeft de bal stabiliteit door de druk die je met de bal op je lichaam kunt geven. Door met de bal 'verend' druk te geven, lok je uit dat het lichaam zich stabiliseert op het moment dat de bal terugveert. Eigenlijk creëer je daarmee een soort valmoment waarop het lichaam reageert door zich te stabiliseren. Dat gebeurt doordat het evenwichtsorgaan in ons hoofd een lichte verstoring registreert. Deze informatie - ook wel vestibulaire informatie genoemd - geeft het sein dat het minder veilig is om te bewegen, dat er gevaar is om te vallen. Als reactie daarop proberen onze spieren het lichaam zoveel mogelijk te stabiliseren en 'zoeken' als het ware naar een punt op de grond of een andere oppervlak om steun op  te nemen. Bij dat steun nemen, voelen we eerst of de ondergrond wel stevig genoeg is om op te steunen. Dat 'voelen' gebeurt met ons tactiele systeem. Bij het sein 'veilig' nemen we steun op die ondergrond en kunnen we die ondergrond gebruiken om te bewegen. Bij het evenwichtsorgaan gebeurt er iets dergelijks. Zowel bij het steun nemen als vanuit het bewegen, ontstaat er door druk op bepaalde zintuigcellen in onze spieren en gewrichten, informatie over onze houding en beweging. Deze informatie wordt ook wel propriocepsis genoemd. Het evenwichtsorgaan krijgt daardoor het sein dat het veilig is om te bewegen.
 
Het belang van druk of proprioceptieve informatie
 
Druk geeft informatie over de houding en bewegingen van ons lichaam. Daardoor kunnen we ons lichaam en onze bewegingen sturen zonder er veel aandacht aan te besteden; onze bewegingen verlopen daardoor voor een groot deel automatisch. Druk speelt ook een belangrijke rol bij het normaliseren van vestibulaire en tactiele over- en ondergevoeligheid. Zie hiervoor ook Primitieve Reflexen. Door druk te gebruiken in combinatie met aanraken en bewegen, kunnen de aanrakings- en bewegingsprikkels beter worden verwerkt. Druk heeft een stabiliserend effect op zintuigprikkels in het algemeen, en aanraking- en bewegingsprikkels in het bijzonder. Het gaat vooral de snelle wisseling van over- en ondergevoeligheid reacties tegen. Druk is een voornamelijk op infomatie gericht zintuig in tegensteling tot bijvoorbeeld de tast en het evenwicht. Deze laatste twee zintuigen hebben ook een sterk waarschuwende functie in relatie tot het handhaven van stabilieit en evenwicht. Het evenwichtsorgaan let vooral op dat we niet vallen en onze tast dat de grond stevig genoeg is om steun te nemen en op te bewegen. Wanneer de waarschuwende functies van de zintuigen overheersen, vertonen we vooral overlevingsgedrag - een adequate reactie in situaties van gevaar. Bij het overheersen van de informatieve functies van de zintuigen zijn we meer op beleving gericht. Het is mijn ervaring dat het gebruik van druk of proprioceptieve informatie kan bijdragen aan meer stabiliteit en beleving. Dat geldt voor iedereen - met of zonder prikkelverwerkingsproblemen. 
 
Het gebruik van de knuffelbal
 
Enkele suggesties en therapeutische mogelijkheden:


knuffelbal

Jezelf druk geven.Steek beide handen onder drie parallel lopende strengen - de rechterhand vanaf rechts en de linkerhand vanaf links. Je handen komen dan bovenop op elkaar te liggen. De druk op je handen geeft een aangenaam gevoel. En bijna automatisch zal je dan de bal tegen je aantrekken. Je kunt jezelf daarmee druk geven aan de voorkant van je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door de bal licht tegen je aan te laten veren of de bal wat omhoog en naar beneden te rollen over je lichaam. Dat laatste kan door je armen te bewegen maar ook door je romp naar voren en weer naar achteren te bewegen. Bij mij gebeurde dat laatste bijna automatisch. En ook dat ik zittend op een stoel de bal druk liet geven op mijn bovenbenen door met de mijn romp en een gedeelte van mijn gezicht voorover op de bal te hangen. Dat laatste gaf een heerlijk ontspannen gevoel.                                                              

Knuffelbal stevig tegen je aantrekken


Ik vond het prettig om mijn armen hierbij nog wat verder onder de strengen door te steken zodat de druk wat meer op mijn onderarmen kwam. Ik kon daardoor de bal nog beter tegen me aantrekken en wat meer druk geven. Bij het daarna weer rechtop zitten voelde ik duidelijk meer ontspannen in mijn nekspieren. Dat gevoel was ook de volgende dag nog voelbaar.                                                                                                  Dit 'spelen' met druk aan de voorkant van je lichaam zorgt ervoor dat de bewegingsprikkels door het evenwichtsorgaan beter gebruikt kunnen worden. De druk voorkomt zowel over- als ondergevoeligheid reacties van het evenwichtsorgaan. Het maakt bewegen leuk. Het gebruik van de knuffelbal op deze manier kan - onder begeleiding van een SI therapeut - zeker nut hebben bij problemen in de verwerking van prikkels van het evenwichtsorgaan. Ook bij mensen met autisme, een whiplash of ouderen met dementie kan de knuffelbal helpen om op deze manier tot meer ontspanning te komen. Doe dat wel altijd onder begeleiding van iemand met verstand van zaken. Zie hiervoor Zoek een therapeut                                                                                                

Een ander druk geven.  De knuffelbal is ook geschikt om met druk over een ander te rollen. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld terwijl de ander op de grond ligt of op een stoel zit. Door met de bal over hem of haar heen te rollen wordt er voortdurend druk verplaatst. Daardoor voelt de ander het betreffende lichaamsdeel beter, is zich er meer bewust van en kan het beter sturen bij motorische handelingen. Dat effect houdt meestal enige tijd aan -  een half uur of langer. Op die manier kan het worden gebruikt voorafgaand aan een bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld met de bal over iemands handen en onderarmen rollen voorafgaand aan een schrijfles of een andere activiteit van de handen. Dat gaat gemakkelijk als je de ander met zijn handen en onderarmen op een tafel laat steunen. Je kunt ook met de bal over iemand zijn benen en voeten rollen om zich daar meer bewust van te worden. Mogelijk een goede voorbereiding voor een voetbaltraining.                                         
      Het gebruik van de bal op deze manier heeft ook altijd invloed op de stabiliteit. Het is belangrijk om precies zoveel druk te geven dat de ander zelf zijn stabiliteit kan handhaven. Je moet de ander dus niet omver duwen. Maar altijd 'duwen' in de richting van de ondergrond waarop de ander steun neemt. Je voelt als het ware door hem of haar naar dat steunpunt. Bijvoorbeeld als iemand op zijn buik op de grond ligt, duw je naar de grond. Zie hiervoor ook Masseren met verschillende materialen. Bij het rollen over handen en armen vraag je om de handen en armen op een tafel neer te leggen en je duwt dan naar die tafel. Het rollen van de bal over een schouders gaat heel goed terwijl de persoon zit en met zijn armen op een tafel steunt. En zittend met de rug gesteund in een gemakkelijke stoel of bank kun je iemand gemakkelijk druk aan de voorkant van zijn lichaam geven. Wel altijd kijken of iemand dat prettig vindt.
 
  
Conclusie: Het gebruik van de knuffelbal heeft vele mogelijkheden. Het is een goed doordacht product waardoor het voor veel doeleinden geschikt is. Het is te gebruiken bij zowel kinderen als volwassenen - niet geschikt voor kinderen omder de drie jaar. ren onder de . De bal lokt uit jezelf druk te geven en om er mee over je lichaam te bewegen. Het is leuk om op deze manier met de bal bezig te zijn. Het voorkomt dat je aandacht afdwaalt. Op die manier kan hij ook gebruikt worden als ondersteuning bij leertaken en bij het opletten in de klas. Zie hiervoor ook Concentratie. Daarnaast is de bal zeker geschikt voor gebruik door SI therapeuten.
 
De knuffelbal is in twee kleuren - blauw en grijs - verkrijgbaar bij webshop  Educadora. De knuffelbal of Cuddle Ball kost €32,95.
 
De knuffelbal is ook te vinden bij cadeautips.

                             

Els Rengenhart © 2020-2023  Privacybeleid