Sensomotorische Integratie

Drukvest

volgen op linkedin  facebook icoon      


Squease kindervest


                      
kinderdrukvest 
 

 
 
Van Squease kreeg ik het kinderdrukvest toegestuurd om uit te proberen - maatje XXS voor kinderen van 4-7 jaar. Het eerste wat opvalt is, dat het vest echt super licht is. Het weegt bijna niets. Daardoor is het gemakkelijk mee te nemen en draagt het prettig. Het vest heeft een goede pasvorm en is goed op maat in te stellen. Op de foto wordt het vest over een blouse gedragen. Het kan natuurlijk ook over een T-shirt en dan onder een overhemdje of iets anders worden gedragen. Voor de kindervesten zijn er 'voorkantjes' in verschillende kleuren verkrijgbaa. rDe jongen op de foto vond het vest meteen prettig zitten en wilde het graag aanhouden. Ook leuk om de lucht er uit te laten lopen en de druk weer terug te voelen komen. Door een extra veiligheidsventiel in het kindervest kan het met de handpomp niet te ver worden opgepompt. Het pompje kan worden afgekoppeld terwijl het vest opgeblazen blijft. Het ventiel kan dan onzichtbaar in het vest opgeborgen worden. Al met al een zeer doordacht product.
 
 
Hoe werkt het?
 
Bij hoge alertheid
Volgens Squease helpt een drukvest om om te gaan met stress, angst en overprikkeling. In al deze situaties is er sprake van een hoge alertheid. De situatie wordt in mindere of meerdere mate als onveilig ervaren met als gevolg dat je vooral op overleving gericht gedrag vertoont - vechten, vluchten, verstarren van angst of een andere emotionele ontlading. Het even de tijd nemen om te zien wat de meest adequate reactie in een bepaalde situatie is, ontbreekt. De spanning loopt op en je bent vooral op de omgeving gericht die je als een bedreiging ervaart. Je zet je schrap om je als het ware tegen die omgeving te beschermen. Dat zorgt voor een verhoogde spanning in je denken, en het krampachtig aanspannen van de nekspieren om het hoofd te fixeren. Door dit krampachtig aanspannen van de nekspieren wordt als het ware het vestibulaire- of evenwichtsorgaan 'uitgeschakeld'.
 
Alertheid verlagen
De beste manier om de alertheid te verlagen is steun nemen - op de grond of op iets anders. Steun nemen geeft ontspanning. Bij iemand met een hoge alertheid wil je vooral ontspanning van het hoofd en de nekspieren. Dat is het eenvoudigste te bereiken door die steun te geven aan het bovenste gedeelte van de romp. Dat doe je  ook als je iemand naar je toe trekt om op schoot te nemen of om te troosten. Je  geeft steun aan de romp en houdt iemand stevig vast. Je geeft letterlijk een steunpunt wat lager in het lichaam, waardoor het hoofd en de nekspieren kunnen ontspannen. Het effect van een drukvest is te vergelijken met het op die manier stevig worden vastgehouden. Het kan gebruikt worden om de alertheid te verlagen waardoor stress, angst en overprikkeling verminderen. Met name op spannende momenten kan het vest worden ingezet door het op te pompen. Op andere momenten is die extra druk mogelijk niet nodig en kun je de lucht er weer uit laten lopen.
 
Bij lage Alertheid
Er is sprake van lage alertheid wanneer het hoofd zich onvoldoende kan richten of stabiliseren op de romp tijdens onze dagelijke bezigheden. Dat gebeurt grotendeels onder invloed van de ogen en het vestibulaire- of het evenwichtsorgaan. Die houden je wakker en bij de les. Maar om het hoofd op de romp te kunnen richten moet die romp wel als een stabiel punt kunnen fungeren. Soms lukt dat niet door instabiliteit van de romp. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn zoals een lage spierspanning en problemen met het gebruik van de proprioceptieve zintuiginformatie, de informatie uit de spieren en gewrichten. Het vestibulaire- of evenwichtsorgaan kan dan ook onvoldoende zijn werk doen. Mogelijk is bij een aantal van deze kinderen het selectief inzetten van het drukvest een optie.
 
Het pakje is vandaag op de post gegaan. Mogelijk kun je nog enkele tips over het gebruik van het drukvest gebruiken. Het belangrijkste is dat je hem aan het vest laat wennen op een moment dat het goed met hem gaat. Dus niet als hij de controle kwijt is. Als hij eraan gewend is en het prettig vindt, kun je proberen de periode dat hij de controle kwijt is voor te zijn door het drukvest aan te doen als het nog goed gaat en je door het drukvest die periode wilt verlengen. Ga er vooral op een speelse manier mee om.


Verdere informatie over het  Squease kindervest is te vinden op www.drukvest.nl en op de pagina over druk- en verzwaringsmaterialen. Squease is ook te vinden bij leveranciers.
 
 

 

                             

Els Rengenhart © 2020  Privacybeleid